Opvoeden met positieve discipline

Opvoeden is de dag van vandaag een hele uitdaging geworden. 
Veel ouders en leerkrachten voelen heel wat frustratie omdat kinderen zich niet meer gedragen zoals in de goeie oude tijd. Onze maatschappij is zodanig veranderd dat kinderen geen baat meer hebben bij een autoritaire opvoeding. Langs de andere kant zorgt een losse, vrije opvoeding voor té weinig structuur en zien we het dan ook ontsporen.

In het boek 'opvoeden met positive discipline' van Dr Jane Nelsen pleit men voor een positieve aanpak waarin een vriendelijk en vastberaden opvoeding voorop staat.

Autoritaire opvoeding (met extreme controle door de ouder)
               orde zonder vrijheid
               geen keuzes
               je doet het omdat ik het zeg

Toegeeflijk (zonder grenzen)
              vrijheid zonder orde
              onbeperkte keuzes
              je mag doen wat je wilt

Positieve discipline (gezaghebbend, vriendelijk en vastberaden tegelijk)
              vrijheid met orde
              beperkte keuzes
              je mag kiezen, maar binnen de grenzen die respectvol zijn voor iedereen



Opvoeden is een hele uitdaging, en het vinden van de juiste balans tussen vriendelijkheid en vastberadenheid kan een moeilijke taak zijn. Hier zijn enkele tips die ouders kunnen volgen om een ​​vriendelijke en vastberaden opvoedingsstijl te bevorderen:

  1. Stel heldere regels en verwachtingen: Als ouders, is het belangrijk om kinderen heldere regels en verwachtingen te geven. Laat ze weten wat je van hen verwacht en geef hen duidelijke richtlijnen over wat wel en niet is toegestaan.

  2. Wees consequent: Als ouders moeten ze consequent zijn in hun opvoeding. Als ze regels stellen, moeten ze deze ook consequent afdwingen. Hierdoor weten kinderen wat ze kunnen verwachten en voelen ze zich veiliger en geborgen.

  3. Luister naar je kinderen: Luister naar je kinderen en probeer begrip te tonen voor hun gevoelens en bezorgdheden. Dit laat ze weten dat ze serieus genomen worden en het verbetert de communicatie tussen ouder en kind.

  4. Geef positieve versterking: In plaats van alleen te concentreren op fouten en negatieve gedrag, moeten ouders ook positieve versterking geven voor goed gedrag. Dit zal het zelfvertrouwen van het kind verbeteren en hen aanmoedigen om het goede gedrag te blijven herhalen.

  5. Bied alternatieven: In plaats van altijd straf te geven, bied ouders alternatieven aan voor ongewenst gedrag. Dit geeft kinderen de kans om verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties en hen te helpen begrijpen wat het juiste gedrag is.

  6. Maak tijd voor plezier en ontspanning: Naast het stellen van regels en verwachtingen, is het belangrijk om tijd vrij te maken voor plezier en ontspanning. Dit helpt kinderen om beter te ontspannen en hen te laten weten dat ouders ook aandacht aan hen besteden als ze niet bezig zijn met opvoeden.

Veel mensen zijn nog overtuigd dat streng zijn en straf goed werken. Dat is waar, alleen werkt het niet op lange termijn! We zien directe resultaten, maar op lange termijn hebben straffen alleen meer negatieve gevolgen:
1. wrok: 'het is niet eerlijk. Volwassenen zijn niet te vertrouwen' 2. wraak: 'ze hebben nu gewonnen, maar ik neem wel nog wraak' 3. opstandigheid: 'ik doe precies het tegenovergestelde om te bewijzen dat ik niet hoef te doen wat ze zeggen' 4. zich terug trekken: - stiekem gedrag: 'ik zorg wel dat ik de volgende keer niet gesnapt wordt' - verminderd zelfvertrouwen: 'ik ben slecht'

Het is belangrijk om zowel vriendelijk en vastberaden te zijn in de omgang met kinderen. Vriendelijkheid is belangrijk omdat het respect uitstraalt naar het kind toe. Vastberadenheid is belangrijk omdat we daarmee onszelf respecteren en ook recht doen aan wat noodzakelijk is in die situatie. Autoritaire methodes kennen geen vriendelijkheid, in toegeeflijke methodes missen we de vastberadenheid. Vriendelijkheid én vastberadenheid is essentieel in de hedendaagse opvoeding.

bron: Opvoeden met positive discipline van Dr Jane Nelsen



Reacties

Populaire posts van deze blog

Belang van vervelen

Groeimindset bij kinderen

De leerkuil