Complimenten geven

Kinderen verdienen allemaal complimenten! Als ouders, opvoeders en mentoren willen we onze kinderen vaak complimenteren om hun zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde op te bouwen. Het is echter belangrijk om op te merken dat niet alle complimenten even waardevol zijn.

In plaats van kinderen te prijzen voor hun prestaties, zouden we ons moeten concentreren op groeigerichte complimenten. Dit zijn complimenten die gericht zijn op de inspanningen van het kind, hun leerproces en hun doorzettingsvermogen, in plaats van hun inherente talenten of prestaties.



Door groeigerichte complimenten te geven, moedigen we kinderen aan om te blijven groeien en zich te ontwikkelen. We leren hen dat succes niet alleen afhankelijk is van talent, maar ook van hard werken, leren van fouten en volhouden. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van groeigerichte complimenten die u kunt gebruiken:

  1. "Ik ben trots op je harde werk om dit project te voltooien."
  2. "Ik zag dat je echt hebt geprobeerd om te begrijpen wat de leraar zei."
  3. "Je hebt het moeilijk gehad, maar je bleef proberen en dat is geweldig."
  4. "Je hebt veel vooruitgang geboekt sinds de laatste keer dat ik je zag."
  5. "Je hebt goed werk geleverd door de moeilijke vragen te stellen die je stelde."

Deze complimenten benadrukken het belang van inspanning en volharding, in plaats van prestaties. Het laat kinderen zien dat we hun harde werk waarderen en erkennen, zelfs als het resultaat niet perfect is.

Groeigerichte complimenten hebben vele voordelen. Ten eerste kunnen ze kinderen helpen om hun zelfvertrouwen te vergroten. In plaats van te denken dat ze alleen succesvol zijn vanwege hun talenten, leren ze dat hun inspanningen en doorzettingsvermogen ook belangrijk zijn. Dit kan hun gevoel van eigenwaarde vergroten en hen helpen om zichzelf als competente en capabele individuen te zien.

Ten tweede kunnen groeigerichte complimenten kinderen helpen om een groeimindset te ontwikkelen. Een groei mindset is de overtuiging dat onze capaciteiten en vaardigheden kunnen groeien door middel van inspanning en oefening. Door kinderen te complimenteren voor hun inspanningen en volharding, leren we hen dat succes niet alleen afhankelijk is van talent, maar ook van hard werken en leren van fouten.

Tot slot kunnen groeigerichte complimenten ook bijdragen aan de motivatie van kinderen. Als kinderen weten dat hun inspanningen en doorzettingsvermogen gewaardeerd worden, zijn ze waarschijnlijk gemotiveerder om te blijven werken en te leren. Dit kan hen helpen om betere resultaten te behalen en hun potentieel te benutten.

In conclusie, het geven van groeigerichte complimenten is een belangrijke stap om kinderen te helpen zichzelf te ontwikkelen en hun potentieel te benutten.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Belang van vervelen

Groeimindset bij kinderen

De leerkuil