Schermtijd en jonge kinderen

Het gebruik van schermen door jonge kinderen neemt snel toe en dit brengt bepaalde gevolgen met zich mee. In dit blog bespreken we de effecten van te veel schermtijd bij jonge kinderen en hoe ouders erop kunnen letten. Schermtijd is de tijd die kinderen doorbrengen achter een scherm, zoals een televisie, computer, tablet of smartphone.


Slechte slaapkwaliteit

  1. Te veel schermtijd voor het slapengaan kan de slaapkwaliteit van kinderen negatief beïnvloeden. Het blauwe licht van schermen remt de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, waardoor kinderen moeilijker in slaap kunnen vallen en onrustiger slapen.

  2. Gewichtstoename Te veel schermtijd gaat vaak gepaard met minder beweging en meer snoepen, wat kan leiden tot gewichtstoename en obesitas.

  3. Slechte schoolprestaties Schermtijd kan ook de concentratie en het leervermogen van kinderen belemmeren. Het is bewezen dat te veel tijd achter een scherm de aandacht en het geheugen van kinderen kan verminderen, waardoor ze slechter presteren op school.

  4. Verminderde sociale vaardigheden Schermtijd beperkt de tijd die kinderen doorbrengen met het ontwikkelen van sociale vaardigheden en face-to-face communicatie. Dit kan op termijn leiden tot problemen met sociale interactie en communicatie.

Hoe kun je schermtijd beperken bij jonge kinderen?

  • Stel schermtijdbeperkingen in en houd je hieraan vast.
  • Zet schermen uit tijdens maaltijden en voor het slapengaan.
  • Bied alternatieven aan, zoals buitenspelen, boeken lezen, gezelschapsspelletjes en knutselen.
  • Leer kinderen verantwoordelijkheid te nemen voor hun schermtijd door hen te leren hoe ze dit kunnen beheren.
Laat kleuters zo weinig mogelijk op schermen zitten. Dit neemt een belangrijke fase in hun ontwikkeling weg. Kleuters moeten nog veel bewegen, vrij spelen en experimenteren. Dit is een belangrijke fase in hun schoolrijpheid. Te vroeg op schermen is nefast voor het ontwikkelen van leermoeilijkheden. Kinderen uit de lagere schoolleeftijd van de schermen houden is de dag van vandaag moeilijk haalbaar. Onder sociale druk van vrienden willen ze er op die manier bij horen. Het beperken van de schermtijd is echter heel belangrijk. Doe dit in samenspraak met de kinderen en bewaak de gezamenlijke momenten binnen een gezin.

In conclusie, schermtijd kan verschillende nadelige effecten hebben op de ontwikkeling van jonge kinderen. Ouders kunnen hierop letten door schermtijd te beperken en alternatieven aan te bieden. Het is belangrijk om een ​​gezonde balans te vinden tussen schermtijd en andere activiteiten, zodat kinderen de kans krijgen om op een gezonde manier op te groeien.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Belang van vervelen

Groeimindset bij kinderen

De leerkuil